10/02/2014 Av Mikael Av

Johanna visar hur du gör

Johanna älskar att måla eftersom hon är otålig med tapetsering där man måste mäta, mönsterpassa och krångla. Med målning kan man få snabbt resultat och stor förändring på bara en dag. Här kan du se hur Johanna gjorde sina förberedelser och målade ”sitt” arbetsrum med Sadolins trendkulörer.

MASKERA ORDENTLIGT

1 Täck hela golvet
Var noga med att skydda hela golvet och listerna från färgstänk och dropp. Använd täckpapp eller plast och se till att förankra med tejp så att det inte glider runt när du arbetar.

2 Maskera listerna
Maskera klart hela rummet så kan du måla allt i ett svep sen. Du vill inte behöva tilläggsmaskera med färgkladdiga fingrar mitt i processen.

2 Skruva loss kåporna över vägguttag och strömbrytare
Kåporna till eluttagen skruvar du enkelt bort med en vanlig skruvmejsel. Kom bara ihåg att stänga av strömmen först.

SPACKLA OM DET BEHÖVS

4 Laga skruvhål och märken
Små hål, revor och ojämnheter behöver du spackla över för bästa resultat. Låt torka enligt anvisning på förpackningen och gör om en gång till där spacklet sjunkit in. Slipa sedan de spacklade ytorna och borsta av slipdammet ordentligt. Annars är risken att det blir klumpar i färgen när du börjar måla. Bättringsmåla på de spacklade partierna.

NU KAN DU BÖRJA MÅLA

5 ”Spara ut”
Börja med att måla vid kanter, hörn och lister med en pensel. Det kallas att sparmåla och gör att det blir lättare när du ska rolla. Bästa resultat utan ojämnheter får du om det sparmålade inte har börjar torka. Sparmåla därför bara en vägg i taget. Om du ska måla vitt på en mörkare färg behöver du först av allt grundmåla för att färgen ska täcka ordentligt.

6 Eftermåla med liten roller
För att det sparmålade ska få samma struktur som resten av väggen, behöver du gå över de penselmålade partierna med en liten roller.

7 Måla med roller
Nu är det dags att sätta färg på väggarna! Doppa rollern i färgtråget och fyll rollern med så mycket färg det går utan att det droppar. En bra måttstock är att du inte ska kunna se rollerns ludd. Du får bäst resultat om du börjar med att rolla uppifrån och ner, och inte mer än två rollerbredder i taget. När hela rummet har fått en första strykning, packar du in roller, tråg och penslar i en plastpåse eller liknande. Låt det första lagret färg torka och slutmåla sedan med ett lager till.

Ta bort tejpen direkt när du är klar med hela målningsarbetet.