10/02/2014 Av Mikael Av

Ge dina möbler nytt liv!

– Jag målar ofta möbler och jag tycker att det blir bra, fast jag inte alltid är supernoga. Ibland vill man ha den där hemmamålade känslan men grundarbetet är viktigt om det ska hålla länge. Grundmåla vid behov och välj framför allt en bra färg. Väggfärg blir inte bra på möbler så där ska man ha snickerifärg. Man behöver inte alls vara ett proffs, våga fråga i butiken för de vet precis vad du behöver. Lycka till!

GE MÖBLERNA EN HELT NY KÄNSLA!

1 Slipa ytan
Färgen fäster allra bäst om du först ruggar upp ytan med sandpapper. Det är speciellt viktigt på möbler som redan är målade eller lackade. Ta även bort knoppar, beslag, ben och andra detaljer som du inte vill ha målade.

2 Torka av och förbered
Torka bort slipdammet ordentligt så att det inte blir klumpar i färgen. Om du har en möbel eller pryl med ytskador, kan du behöva göra lite mer noggrant förarbete. Om det finns skador som behöver repareras börjar du med att grundmåla och därefter spackla med snickerispackel. Slipa och borsta sedan de spacklade ytorna innan du börjar måla.

3 Dags att måla
Stora möbler som hyllor och skåp är lättast att måla med roller. Måla två lager för bästa resultat. Om du sedan vill ha en mer ”handmålad” finish, kan du efterstryka i den våta färgen med en tunn pensel.