Kvalitetsvarumärke inom färg

Sadolin Facebook Sadolin Instagram Sadolin Houzz

Din insats

Vi på AkzoNobel tror på en ljusare och mer hållbar framtid. Genom vårt miljöarbete vill vi hjälpa människor att dagligen göra smarta och miljövänliga val. Oavsett om det handlar om ommålning av ditt hem, i samhället där du bor eller hur du kan minska ditt avfall, så har vi massor av möjligheter för dig att göra en skillnad. Varför inte börja redan idag!

Välj vattenburna färger

Ett av de enklaste miljövänliga val du kan göra är att välja vattenburna färger i stället för lösningsmedelsburna färger. Detta kommer att säkerställa att du minimerar utsläpp av lösningsmedel eller VOC (Volatile Organic Compound) vid dina målningsprojekt. Du förbättrar även luftkvalitén och minskar klimatpåverkan eftersom lösningsmedlet i lösningsmedelsburna färger avdunstar till luften vid rumstemperatur. VOC frigörs från många källor i vår vardag t.ex. bränslen, rengöringsmedel, aerosoler och även kosmetika. VOC:s bidrar till dålig luftkvalitet när de reagerar med avgaser och solljus och bidrar även till den globala uppvärmningen.

Välj bland våra miljömärkta produkter

För att underlätta ditt val, så har vi miljömärkning på en stor mängd av våra produkter, t.ex. har våra inomhus vägg- och takfärger Svanen, EU-blomman och Astma och Allergiförbundets symboler på förpackningen. Dessutom var vi först i Norden med ett miljömärkt spackel, när vi i slutet av 2010 lanserade Sadolin ECO Spackel. Detta innebär att du nu kan få ett ”grönt” rum från spackel till toppfärg.
”Miljömärkta produkter” sidan listar vi alla våra Sadolin-produkter som idag är miljömärkta.

Köp rätt mängd färg

Du kan båda spara pengar och miljön genom att köpa rätt mängd färg. Lär dig hur du beräknar rätt färgmängd med de här praktiska tipsen.

  • Mät ytan som du ska måla. Mät bredden och höjden på väggarna för att beräkna den totala ytan i kvadratmeter.
  • Dra ifrån ytor som fönster och dörrar.
  • Multiplicera din nya totala yta i kvadratmeter med antal strykningar. Vi rekommenderar att man räknar på två strykningar.
  • Dela slutligen denna summa med hur mycket färg/m² som produkten räcker till, denna informationen hittar du på förpackningen och våra tekniska datablad. Detta ger dig hur många liter färg som du totalt behöver för ditt projekt.
  • När du använder kvalitetsfärg kommer du märka att det räcker med en mindre färgmängd för ett perfekt slutresultat och en mindre färgmängd är positivt för miljön.

Återvinningstips

Ett stort problem i vårt samhälle är att mycket av den färg som blir över när man målat ”försvinner”. Detta tycker vi på AkzoNobel är oroväckande och vill uppmana dig och alla andra att om du inte behöver färgen, så lämna den på närmaste återvinningsstation, där den blir omhändertagen säkert och miljövänligt. Dessutom kan förpackningen användas för att skapa nya färgburkar.