Kvalitetsvarumärke inom färg

Sadolin Facebook Sadolin Instagram Sadolin Houzz

Måla vägg

Måla snygga jämna väggar med våra enkla gör det själv beskrivningar.

 

Instruktionsvideo

Kort instruktionsvideo som visar vilka steg du behöver utföra för att lyckas med väggmålningen.

 

Så här målar du vägg – steg för steg


1. Var noga med att skydda hela golvet och listerna från färgstänk och dropp. Använd täckpapp eller plast och se till att förankra med tejp så att det inte glider runt när du arbetar.

Maskera klart hela rummet så kan du måla allt i ett svep sen. Du vill inte behöva tilläggsmaskera med färgkladdiga fingrar mitt i processen. Kåporna till elutagen skruvar du enkelt bort med en vanlig skruvmejsel. Kom bara ihåg att stänga av strömmen först.

2. Små hål, revor och ojämnheter behöver du spackla över för bästa resultat. Låt torka enligt anvisning på förpackningen och gör om en gång till där spacklet sjunkit in. Slipa sedan de spacklade ytorna och borsta av slipdammet ordentligt. Annars är risken att det blir klumpar i färgen när du börjar måla. Bättringsmåla på de spacklade partierna.

3. Börja med att måla vid kanter, hörn och lister med en pensel och stryk ut med en liten roller. Det kallas att sparmåla och gör att det blir lättare när du ska rolla. Bästa resultat utan ojämnheter får du om det sparmålade inte har börjar torka. Sparmåla därför bara en vägg i taget. Om du ska måla vitt på en mörkare kulör behöver du först av allt grundmåla för att färgen ska täcka ordentligt.

4. Nu är det dags att sätta färg på väggarna! Doppa rollern i färgtråget och fyll rollern med så mycket färg det går utan att det droppar. En bra måttstock är att du inte ska kunna se rollerns ludd. Du får bäst resultat om du börjar med att rolla uppifrån och ner, och inte mer än två rollerbredder i taget.

När hela rummet har fått en första strykning, packar du in roller, tråg och penslar i en plastpåse eller liknande. Låt det första lagret färg torka och slutmåla sedan med ett lager till. Ta bort tejpen direkt när du är klar med hela målningsarbetet.